Microgreens neboli volně přeloženo jako mini zelenina (případně také mini saláty) jsou výstřelkem poslední doby. Jde o výhonky nejrůznějších druhů listové, košťálové či kořenové zeleniny vypěstované ze semínek. Pěstovat můžeme například řeřichu, rukolu, roketu a další druhy salátu, ale i brokolici, mangold, špenát, ředkvičky, řepu a mnohé další. Skvělou volbou jsou také obiloviny – například mladý zelený ječmen je v této oblasti již vcelku proslulý. Semínek microgreens https://www.nakliceno.cz/seminka-na-kliceni/ je velké množství, stačí si vybrat.

microgreens_rocket

Proč vůbec začít pěstovat microgreens? Především pro jejich vysoký obsah vitamínů a minerálů a skvělou intenzivní chuť. Jejich velkou výhodou oproti běžné zelenině je jednoduchost pěstování. Ačkoli existují různé speciální nádoby, vůbec jich není třeba – vypěstujeme je prakticky v čemkoliv (kelímek od jogurtu, plata od vajec, plechovky, polystyrenové tácky, termoboxy či jiné krabičky a nádoby, které najdeme doma), protože se konzumují mladé, není třeba je přesazovat. Navíc nejsou nijak náročné na prostor – vystačí jim okenní parapet.

Nenáročné jsou i na substrát – jednodušší zeleninu vypěstujeme i ve vatě (typickým případem je řeřicha, ale uspějeme i s roketou a podobnými). Náročnější zelenina, jako je ředkvička, řepa či salát, už bude potřebovat 2-3cm vrstvu substrátu či perlitu, aby měla místo pro kořínky. Substrát by neměl být příliš výživný, postačí například směs pro bylinkovou zahrádku.

microgreens

Pěstování je nenáročné. Na dně nádoby uděláme víčko, kterým pak bude odtékat voda (ochrana před přelitím), rozložíme substrát, na něj nasypeme semínka v rozestupech 1 cm od sebe, překryjeme slabou vrstvou substrátu a pečlivě zalijeme. Zálivku je pak nutné provádět jednou denně, po vyrašení i častěji – podklad musí být po celou dobu vlhký, ale ne mokrý.

Když rostlinky dorostou výšky 4,5 cm, nastává čas sklizně. Zpestřit si jimi může různá jídla, saláty, pomazánky či si je dopřát na pečivu nebo jen tak samotné. Čím menší bude sklizená rostlinka, tím intenzivnější bude chutnat. Přejeme dobrou chuť!