Někteří lidé během života zjistí, že jim kravské mléko nedělá dobře a po jeho pozření je trápí různé zažívací potíže. Intolerance laktózy už není žádnou výjimkou, vzácněji se objevuje i alergie na mléčnou bílkovinu, která alergikovi nedovolí ani konzumaci výrobků bez nebo se sníženým obsahem laktózy. Rostlinné nápoje jsou atraktivní variantou oblíbeného živočišného produktu nejen pro lidi, kteří si mléko ze zdravotních důvodů nemohou dopřát, ale i pro vegany a ty, kteří jsou zvědaví, jak chutnají. Na mysl vytane otázka, jaké výživové hodnoty tyto napodobeniny mají a zda je vhodné je zařadit do každodenní stravy.

sójové mléko

Sója

Je-li třeba mléko v jídelníčku nahradit, většinou sáhneme po sójových výrobcích. Jsou snadno dostupné a cenově příznivé. Sójový nápoj má vyváženou konzistenci i chuť, která je mírně nasládlá, a neobsahuje cholesterol. Na druhou stranu v něm chybí vitamin B12 a obsahuje látky znehodnocující jeho nutriční hodnotu. Navíc jsou v jeho složení i nestravitelné sacharidy, které mají nadýmavé účinky. V našich končinách sója není běžnou potravinou, proto je častý alergen. Její konzumaci by se měli lidé s nesnášenlivostí mléka spíše vyhýbat (nebo ji přijímat v omezeném množství) – nemusí ji dobře snášet.
bolest břicha

Rýže

Rýže většinou nezpůsobuje alergickou reakci. Rýžový nápoj má vysokou energetickou hodnotu. Bez přidaných látek ale v jeho složení nenajdeme skoro žádné bílkoviny. Kvůli přirozenému výskytu anorganického arzenu v rýži není určen pro malé děti a těhotné ženy.

Mandle

Konzumace mandlí je zdravá, neboť mají dobré výživové vlastnosti, jsou zdrojem vitaminů a minerálů. Zdraví prospěšná koncentrace, která by měla příznivý dopad na lidské zdraví, je však vyšší, než jakou ji nabízejí mandlové nápoje. Ty rovněž nelze považovat za substituent kravského mléka vzhledem k zanedbatelnému množství bílkovin a vápníku. Vzhledem k vysokému podílu tuku (některé se blíží plnotučným mlékům) najdeme na trhu i nedoslazované varianty.
mléko na lžičce

Oblíbené jsou i alternativy vyrobené z kokosu, ovsa či lískových ořechů.

Je dobré říct, že nutriční složení nápojů rostlinného původu nedokáže plně nahradit živočišné mléko. Neboť mají vodovou konzistenci, bývají často zahušťovány „éčky“ a strádají na esenciálních aminokyselinách, v mléce obsažených. Někteří výrobci nedostatek živin kompenzují přidanými látkami (vápník, vitaminy). Samozřejmě je možné se nespoléhat na komerční výrobu a vyrobit si rostlinný nápoj v pohodlí domova podle receptu – tak máte jistotu, že se vyhnete škodlivými aditivům. Rostlinný nápoj jistě není špatné zpestření jídelníčku, obsahuje určité množství prospěšných látek, v případě alergie s ním lze v kuchyni leccos nahradit. Nicméně je dobré vybírat je podle složení, zajímat se o to, kolik obsahují živin a vitaminů, nebo si je připravovat přímo doma, a tak mít přehled, co do nich dáváte.